Vajinismus ağrı ve içe girme bozukluğu olarak tanımlanmakla birlikte cinsel ilişki esnasında bir savunma mekanizması olarak ortaya çıkan istemsiz defansın oluşturduğu bir durumdur.
Vajinismus
Vajinismus ağrı ve içe girme bozukluğu olarak tanımlanmakla birlikte cinsel ilişki esnasında bir savunma mekanizması olarak bacaklarını kapatma, kasılma, ağlama, bağırma ve panik atak benzeri bir durumla ortaya çıkan istemsiz defansın oluşturduğu bir durumdur.
Her yeni evli çiftlerin %10’unda görülebilmektedir. Sorun psikolojik veya anatomik bozukluklara bağlı olabilir. Çiftler ilk ilişki denemelerinde başarısız oluşlarını yorgunluğuna, heyecana veya strese bağlayabilirler ancak tekrarlayan denemelerde başarısızlıkla yüzleşmeleri zaman alabilir.
Vajinismus erteleme ve kaçınma ile giden bir hastalık olduğu için hastanın hekime başvurma süresi değişkenlik göstermektedir.
Cinsellik iki kişi arasında yaşanan mahrem bir konu olduğu için hastalar konu hakkında çözüm aramakta bir hayli gecikebilir. Bu problemi ailesiyle ve arkadaşlarıyla paylaşmak çiftler için de zordur.
Tekrarlayan başarısız denemeler evliliğin ilk yıllarında yıpranmaya, iletişimde azalmaya, sevgi ve saygıda azalmaya neden olabilir. İleri yaş evliliklerinde doğurganlığın hastanın beklediği süre zarfında azalması veya kaybolması söz konusu olabilir. Danışanın yakınları da çocuk baskısı altında çiftlere kabusu yaşatabilir.
Cinsel ilişkilerin bozukluğuyla kliniğimizden başvuran hastalarımızın çoğu vajinusmustur.
Vajinismus dünyanın her yerinde, herkeste, her meslekten, her yaş grubundan, eğitim durumuna- gelir seviyesine -din ve entelektüel seviyesine bakılmaksızın herkeste görülebilecek bir hastalıktır.
Anatomik problemler varsa çift öncelikli olarak kadın doğum muayenesi ile değerlendirilir, sonrasında vajinismusun nedeni araştırılır.
Ülkemizde ana vajinismus nedeni maalesef cinsel mitlerdir. Herkes kendi olumlu veya olumsuz ilk cinsel deneyimini aktardığı için kişi sosyal ortamlarda veya dijital ortamlarda duyduğu bilgiyi olağan bir cinsellik gibi algılayabilir ve patolojik cinsellik hasta tecrübesiz olduğu için ekarte edilemeyebilir. Bu sebeple herkesin ilk cinsel deneyimi lütfen kendine kalmalıdır.
Vajinismus’un nedenine yönelik gerekli muayeneler ve testler ile öykü sorgulandıktan sonra sorunlar tespit edilmeli ve tedavi süreci başlamalıdır çifte uygun tedavi yöntemi seçilmelidir.
Bazen çifte tek yöntem, bazen de ek tedavilere çevirmektedir.
Vajinismus %100 iyileşebilen bir hastalıktır. Yeter ki hasta kendi sorumluluğunu yeterince yerine getirsin ve hastalığı ile yüzleşmek istesin, hekim de kendi sorumluluğunu yeterince yerine getirsin.
Her şeyden önce çiftin tedaviye istekli olması, başaracağına inanması ve tedaviye inancı olması gerekmektedir. Kliniğimizde yaklaşık 5 günlük bir tedavi ile vajinismus hastaları %100 başarı ile tedavi edilmektedir.