Genital Estetik

Vajinal daraltma, labioplasti, dış dudak estetiği, genital siğiller ve diğer tüm genital estetik işlemleri.

cropped-favicon.png Vajinal Daraltma

Vajinal daraltma, genişleyen vajinanın toparlanarak ilişkide hissedilen genişliğin ortadan kaldırılmasıdır. Genel başvuru nedeni doğum sonrasında penis – vajina uyumunun kaybedilmesi, dolgunluğun hissedilmemesi, genişliğe bağlı zevk alınmaması veya erkek partner tarafından o problemlerin dile getirilmesidir. İkinci başvuru nedeni de bazı ilişki pozisyonlarında vajinadan gaz çıkarma sesinin gelmesidir. Bir kısım hastalar da ayna karşısında kendilerine baktıklarında vajinal açıklık görüntüsü görmeleri veya vajina içindeki dokuların dışarıya doğru sarkmış olması nedeniyle rahatsızlık hissederek gelebilirler. Vajinal genişlemedeki risk faktörleri yaş, hormonlar, genetik yapılı bana doku problemleri, beslenme biçimi, egzersiz, cinsel ilişki, gebelik, doğumlar, geçirilmiş obezite cerrahileridir.

İlişkideki haz almayı belirleyen temel unsur dolgunluğu hissetmek haz merkezlerini yeterince uyarmaktır.

Genişleyen vajinada penis vajinayı yeteri kadar dolduramaz. İki tarafta da his kaybı gelişebilir. Vajinal genişlemeye bazı durumlarda idrar kesesinin dışarı sarkması, rahmin aşağı doğru sarkması veya bağırsakların aşağı doğru sarkması eşlik edebilmektedir.

Bu nedenle vajinal daraltma talebi olan hastalar en iyi sonucu alabilmeleri için öncelikle iyi bir değerlendirme gerekmekte, hangi kompartmanda problem varsa vajinal daraltma cerrahisi uygun teknikle yapılması gerekmektedir. Ameliyat öncesi kadın ve erkek partnerin beklentileri ve istekleri dinlenmeli, hastanın doku özellikleri, yaşı, doğum öyküsü dikkate alınmalıdır. Vajinal daraltma cerrahisi yaklaşık bir saat süren bir işlemdir. Genişleyen ve sarkan vajinal dokular çıkartılarak, doku desteği sağlanır. Hasta aynı gün taburcu edilebilir. Yaklaşık iki üç günlük dönemde ağrı kesici ihtiyacı olmaktadır. İşlem sonrasında reçete önerileri ve hijyen önerileri hastaya dikkatli bir şekilde anlatılır.

cropped-favicon.png Labioplasti

Ergenlik dönemine girerken yaş ilerledikçe dış genital organlar hormonların etkisiyle büyüyebilir.

Dış genital bölgede yer alan ve klitoris ile birlikte önemli bir görsel ve işlevsel özelliği bulunan yapılardan bir tanesi de iç dudaklardır. İç dudaklar hormonlar, gebelik, endüstriyel ürünler kullanımı, geçirilmiş enfeksiyonlar, kalıtsal durumlar, varisler, sigara, madde kullanımı ve yapısal problemlere bağlı olarak aşırı büyüyebilir, sarkabilir veya asimetrik şekil bozukluğu oluşturabilir.

Uzakta şekil bozukluğu olan hastalarda genel olarak başvuru nedeni kozmetik, hijyenik veya cinsel problemler olabilmektedir. Hasta estetik olarak görünümden memnun olmayacağı gibi, dar kıyafet giydiğinde veya mayo giydiği zamanki görünümden de memnun olmayabilir. Dijital dünyanın hayatımıza girmesi ile birlikte labiyoplast ameliyatlarında oldukça artış mevcuttur. Lapioplasti iç dudakların küçültülmesi, onarılması ve simetrik hale getirilmesi işlemidir ancak genellikle bu ameliyat izole olarak tercih edilmez. Klitoris’e yakın bir anatomik yapı olduğu için klitorisin “hood” yani tepe kısmı da işleme dahil edilerek daha güzel bir görünüm elde edilebilir. Labioplasti teknikleri hastaya ve hekimin kullandığı tekniğe göre değişmektedir. Hangi işlemin uygulanacağı, ne kadar doku alınacağı, hangi tekniğin kullanılacağı bu konuda uzmanlaşmış bir hekim tarafından seçilmelidir. İşlem muayenehane şartlarında lokal anestezi altında uygulanabilmektedir. İşlem yaklaşık bir saat sürmektedir. İşlem sonrasında hasta aynı gün taburcu olabilir, sonrasında hastaya hijyen ve reçete önerilerinde bulunulması gerekmektedir.

İşlem sonrasında oluşabilecek kötü durumlardan kaçınmak ve revizyon ameliyatına ihtiyaç duymamak için hastanın beklentileri, neden bize başvurduğu dikkatle dinlenilmelidir. Çünkü bizim kafamızdaki ideal iç dudaklarla, hastanın beklentileri farklı olabilir.

cropped-favicon.png Dış Dudak Estetiği

Hastaların genital estetik talebi ile hekime başvurma nedenlerinden bir tanesi de dış dudaklardaki büyüme, sarkma veya hacim kaydı gibi durumlar olabilmektedir. Dudaklar olması gerekenden büyük, asimetrik, sarkmış veya hızlı kilo alıp vermeye bağlı olarak yağ doku kaybı oluşmuş olabilir. Hasta hangi taleple dış dudak estetiği için kliniğimize başvurduysa, talebine uygun dolgu işlemleri sarkma varsa sarkan dokuyu estetik olarak onarma işlemi veya labium majüsleri yani dış dudakları küçültme işlemi kliniğimizde uygulanmaktadır.

cropped-favicon.png Venüs Tepesi Estetiği

Klitorisin üst kısmında, göbeğin altında kalan yağlı bölgeye verilen isim Venüs tepeciği veya Pubistir. Venüs tepesi estetiğinde beslenme tarzına geçilmiş cerrahilere ve sedanter yaşama bağlı olarak ciddi bir yağlanma olabilmektedir. Hastalar dar kıyafet giydiğinde bu bölgelerde oluşan bombeleşmenin hastayı rahatsız etmesi nedeniyle kliniklere başvurmaktadır. Bu bölgeye yapılabilecek iki işlem; karın germe ameliyatında bu bölgeyi düzeltme veya lipa aspirasyon denilen yağ dokuları negatif basınçla aspire ederek çekilmesi ile bölgedeki bombeliğin giderilmesidir. Çoğunlukla hasta ikinci yöntemi tercih etmektedir çünkü normal hayata hızlı bir geri dönüş, daha az ağrı, acı ve ağrı kesici ihtiyacı olmaktadır. Aynı gün hasta gündelik hayatına geri dönebilmektedir. İyileşme süresi çok kısadır ancak hastalık yok, hasta var prensibi ile hasta değerlendirdikten sonra en uygun tedavi sunulabilmektedir.

cropped-favicon.png Genital PRP ve G Noktası Enjeksiyonu

Genital bölgenin önemli yapılarından bir tanesi klitoris yani kadındaki erojen komplekstir. Yaşla birlikte orgazm problemi yaşayan hastalarda vajinanın ön duvarında sinirsel ağdan yoğun olduğumuzu düşündüğümüz bir noktaya, hastadan alınan kanın özel hücreleri ayrıştırılarak yapılan enjeksiyonun adı G noktası enjeksiyonu veya G Shot olarak isimlendirilir. Ayrıca hastanın kanından santrifüj edilerek özel hücreleri ayırdığımızda ettiğimiz PRP adı verilen plazma, genital bölgenin kronik kaşıntılı hastalıklarında da rejeneratif bir tedavi olarak uygulanmaktadır. PRP lazerle kombine edildiğinde genital bölgenin kaşıntılı hastalıklarında yüz güldürücü sonuçlar elde edilebilir.

cropped-favicon.png Genital Siğiller

Kadınlarda ve erkeklerde genital bölgede oluşan siğiller HPV’nin yol açtığı bir lezyondur. HPV’nin birçok tipi vardır. HPV’nin her türlü tipi genital bölgede siğil yapabilmektedir. Siğiller farklı büyüklüklerde olabildiği gibi, genital bölgenin iç tarafında, dış dudaklarında, makat çevresinde, vajinanın giriş kısmında, vajina içerisinde ve penis üzerinde olabilmektedir. Genital siğillerin tedavisi ilaçlı kremler, solüsyonlar, kriyoterapi dediğimiz dondurma işlemi, koterizasyon cerrahi olarak çıkartma veya fraksiyone karbondioksit lazer ile tedavi edilebilir.

Siğili olan hastalardan rahim ağzından smear örneklemesi ve HPV tiplendirme yapılması gerekmektedir. HPV’nin tipine göre de hasta periyodik takiplere alınır.

cropped-favicon.png Lazer ve Radyofrekans

Radyofrekans ve lazer yöntemleri klinik şartlarında ağrı ve acı olmadan 20 dakika gibi kısa bir süre içerisinde uygulanabilir. İşlemin yan etkisi hemen hemen yok denilecek seviyededir. Lazer sonrası ortalama bir hafta içinde ilişki başlar. Radyo frekansta ilişki yasağı da yoktur.

Lazer ve radyo frekans tedavileri seanslar halinde uygulanmaktadır. Hangi hastaya kaç seans gerekeceği muayeneden sonra belirlenmektedir. Radyo frekansı seans aralığı haftada iki kez ve lazerin seans aralığı 4-6 hafta gibi aralıklarla uygulanır.

Lazer ve radyo frekans uygulamalarında kontrollü bir hasar meydana getirilerek yeni kolajen sentezini başlattığı için dokuda da bir gençleşme söz konusudur.

Vajinal daraltma yapılan hastalarda kronik mantar enfeksiyonları ve kronik bakteriyel enfeksiyonlarda da iyileşme sağlanmaktadır.